Svět krásy, barev a života

14. 06. 2014 16:51:06
Jsou obrazy, kolem nichž člověk projde, aniž by jej oslovily. Jsou obrazy, které nás přinutí se zastavit, zapřemýšlet nad nimi, a teprve pak jít dále. Jsou ale i obrazy, od kterých se nelze odtrhnout. Vyprávějí příběhy. O přírodě, o její nádheře, o životě, vyprávějí příběhy i o tvůrci samotném.

Ve čtvrtek 12. června jsem takové obrazy viděl. V sídle Svazu výtvarných umělců ČR se totiž v tento den konala vernisáž výstavy obrazů Ladislava Kulhavého. Malíře, který jen dva dny před vernisáží oslavil osmašedesáté narozeniny. Po pravdě řečeno, na tento věk vůbec nevypadal, je plný života, vitality a z každého jeho slova přímo tryskala radost ze života, radost z práce a z okouzlení jeho milovanou Vysočinou. A každý z jeho obrazů, z toho mála, které se do výstavní síně vešlo, malířovu radost ze života, vnímání, jeho vnímání, krásy přírody, diváku promlouval přímo do duše.

A vyprávěly příběhy, ano obrazy Ladislava Kulhavého vyprávěly vnímavým divákům příběhy. O starobylé roubence, skryté před novodobými chataři a jejich snahám zničit vše staré a nahradit to modernou, o břízkách, ohýbajících své koruny pod náporem větru, aby se opět, až nečas přejde, hrdě zvedly, o tichu zimní krajiny, jen s křupajícím sněhem pod kročejemi náhodného a tichého pozorovatele, o jásavé radosti zazelenavších se ratolestí, když do lesa a na louku konečně vtrhlo tak dlouho očekávané jaro. Ano, o tom všem vyprávějí obrazy Ladislava Kulhavého.


V onen den však nebyl jediným, kdo slavil. Na úvod vernisáže promluvil další oslavenec, kunsthistorik Dušan Sedláček v těchto dnech oslaví též narozeniny, jenomže u něho se jedná o nádherné osmdesátiny v plné svěžesti. I on, stejně jako mnoho dalších návštěvníků vernisáže výstavy, vnímal poselství malíře předávané v jeho dílech. Řekl, a já si jej dovolím citovat: „Říká se, že u obrazů nejde jen o ztvárnění tématu a vyjádření autorova pocitu a nálad, ale že by obraz měl nechávat i prostor pro naši diváckou imaginaci a fantazii, protože to je moment, kdy se vnímání stane i naším osobním, individualizovaným prožitkem.“ Myslím, že Dušan Sedláček to řekl za všechny, kteří na vernisáž dorazili, a řekl to moc krásně.


Tato má zprávička o jedné vernisáži, o jednom malíři a jeho nádherných obrazech, o kunsthistorikovi, jehož slova a myšlenky si mnozí berou za své, je můj dárek oběma z nich k jejich životnímu jubileu.


Nedá mi však na závěr, abych se nezmínil o něčem, co na celém nádherném, příjemném odpoledni se skvělými lidmi, zanechává černou kaňku. A to dlouhodobě a trvale. Svaz výtvarných umělců České republiky již existuje více než dvacet let. Přes dvacet let pořádá salóny různých umělců, pořádá výstavy podobné té, o nichž píši, zajišťuje malířům výjezdy do plenéru a všemožně se stará o to, aby se práce umělcům dařila. A za celou tuto dobu usilovné a smysluplné práce nedostal svaz ani jedenkráte podporu od státu. Ať už by šlo o dotaci nebo o grant pro pořádání různých akcí. Nikdy nic. Ne, že by svaz o granty či dotace nežádal, jenomže nikdy se na něho peněz nedostalo, a to je ostuda. Ostuda státu, úředníků, ministerstva kultury a všech, kdož o grantech a dotacích rozhodují. Vždyť se jedná jen o umění, tak proč vyhazovat peníze, to se raději vyhodí na různé nesmyslné akce. Tady jde jen o „umění“, a to dnes jaksi není „in“.

Autor: Vladimír Kapal | sobota 14.6.2014 16:51 | karma článku: 7.99 | přečteno: 364x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 6.49 | Přečteno: 186 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.27 | Přečteno: 309 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 171 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4707
Reginální publicista a noviinář, který se celý život snaží o pravdivé informace. někdy se ovšem i nyní v novinách objevit nesmmějí, a proto bych je chtěl zveřejňovat právě zde. Více se dozvíte na: www.brandyske-noviny.cz .

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...