Kauza Nagyová opět u soudu

18. 04. 2015 16:30:05
Po odmlce se opět rozjelo soudní líčení v kauze Jany Nagyové Nečasové. Ve čtvrtek 16. dubna vypovídal před soudem i současný starosta města Brandýs nad Labem – Stará Boleslav Vlastimil Picek. Ten byl v době, které se soudní jednání týká, nejprve prvním náměstkem ministra obrany a později ministrem obrany.

Vypovídal naprosto stejně, jako při předběžném líčení, což znamená, že o sledování současné exmanželky někdejšího premiéra Radky Nečasové nevěděl a nikdy k němu nedal příkaz. Naopak byl ve funkci, když se celá záležitost objevila v tisku a na veřejnosti a byl to právě on, jak sdělil České televizi, kdo podepsal propuštění dvou vysokých důstojníků vojenské rozvědky z armády. Jak sdělil jeden z advokátů zúčastněných na procesu, již v počátku sledování manželky premiéra nic nenasvědčovalo tomu, že by byla čímkoli ohrožena, ale že se spíše jednalo o zajištění kompromitujících informací a zdiskreditování premiérovy manželky, které si tehdy Nagyová objednala u vojenských tajných služeb.

Podívejme se na celou kauzu z trochu jiného pohledu, a to z pohledu časové posloupnosti. O tom, jak se chovala ředitelka kanceláře premiéra Nagyová, se vědělo dlouho a nedělo se naprosto nic. Stejně tak se vědělo, a probleskovaly o tom i zprávy v bulváru, že Nagyová dostává velice drahé dárky za příslib vyjednání schůzek žadatelů, například současně stíhaného Iva Rittiga s premiérem. Jak nyní vyplynulo, tyto drahé, mnohdy i milionové dárky, nikdy nedanila. I o tom se vědělo a nic se nedělo.

V té době se měl vypisovat další tendr na dostavbu dalších bloků Temelína, což je dle odborníků, nejvyšší cenový tendr v Evropě za poslední desetiletí. Původní tendr byl zrušen, neboť z něj byla vyřazena pro formální nedostatky francouzská společnost, což velice hloupě a netakticky prozradil Francouzům tehdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenbeg. No, hloupě, jedná se o to, zdali to naopak nebyl promyšlený a přesně naplánovaný počin. Tendr byl totiž zrušen a připravoval se nový.

Velký, ohromně velký zájem o dostavbu Temelína projevovala, a stále projevuje, americká společnost Westinghouse. To se též vědělo. Vedle ní však byl velký zájem o tuto největší evropskou zakázku minimálně desetiletí i u česko-ruské společnosti. A to je jádro pudla. Nejlepší nabídku, a to jak samotné dostavby, ale i offsetových programů nabídla právě tato česko-ruská společnost. A v nadcházející době, kdy se měl tendr vypsat a o vítězství by si to rozdaly právě tyto dvě společnosti, se tehdejší premiér Petr Nečas vydal na návštěvu Moskvy a Putina. Samozřejmě se tam setkal i s představiteli oné česko-ruské společnosti a její návrhy byly lepší nežli u Američanů, navíc se, dle odborníků, i ruská technologie jevila jako nejbezpečnější, a proto se Nečas začal přiklánět právě k této společnosti i proto, že v ní má nemalý podíl česká strana.

A to byl kámen úrazu. Westinghouse najednou začal mít obavy, že by o tak výnosný kšeft mohl přijít, a přitom USA v jejich současné ekonomické krizi potřebuje každý dolárek. A tak se americká strana zachovala tak, jak to dělá po celá staletí a ve všech zemích světa, když jim někdo, a může to být i premiér či prezident té, které země, zkříží jejich plány a neposlouchá na slovo.

Náhle se na světle světa objevila kauza Jana Nagyová. No jistě, aktéři v pozadí, kteří celou kauzu vyprovokovali, moc dobře o vztahu Nečase k Nagyové věděli a velice správně předpokládali, že kauza povede nejen k pádu premiéra, ale i celé vlády. A opět velice správně předpokládali, že se do čela vlády postaví poslušný a k Americe zcela loajální člověk, čímž se šance americké společnosti na dostavbu Temelína převáží z rusko-české na americkou stranu. A stalo se, jak předpokládali, navíc se do nejdůležitější funkce vlády, čímž je ministr financí, dostal další z jejich věrných slouhů, Slovák Andrej Babiš a šance tím pádem opět stouply.

Nevím, jak dopadne dostavba Temelína, nevím ani, kdo soutěž vyhraje, ale troufám si předpovídat, že z hlediska současné geopolitické situace a až neskutečné hysterii proti Rusku, která dokonce hrozí otevřeným válečným konfliktem, bude vítězem tendru na dostavbu naší největší jaderné elektrárny právě firma z USA.

Kauza Nagyová, pád premiéra Nečase a vlády tudíž splnila svůj účel. A co proces se současnou paní Nečasovou? Ta bude zcela jistě odsouzena, musí být, neboť jinak by se těm, kdož celou aféru vyvolali, mohly další plány na ovlivňování české, ale nejen jí, politiky, zhatit. Stejně tak jsem přesvědčen, že bude pohnán před soud i samotný Nečas a bude též odsouzen, protivit se protektoru zpoza Atlantiku se totiž nevyplácí. Kauza Nagyová – Nečas, je dle mého soudu, stejně jako kauza Rath, čistě politickou kauzou a politickými procesy, neboť činy, za které jsou tito někdejší protagonisté naší politické scény stíháni, dělají naprosto všichni politici, a to již od městské či obecní úrovně a žádné procesy se proti zdrcující většině z nich nikdy nevedly, nevedou a vést nebudou.

Poznámka: Poslouchejte autora blogu dnes (19. 4. 2015 od 17 hodin) ve vysílání studia Kladno na rádiu Svobodný vysílač CS

Autor: Vladimír Kapal | sobota 18.4.2015 16:30 | karma článku: 31.63 | přečteno: 1600x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 26.33 | Přečteno: 383 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 24.27 | Přečteno: 1046 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.68 | Přečteno: 429 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.00 | Přečteno: 255 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 676 | Diskuse
Počet článků 171 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4707
Reginální publicista a noviinář, který se celý život snaží o pravdivé informace. někdy se ovšem i nyní v novinách objevit nesmmějí, a proto bych je chtěl zveřejňovat právě zde. Více se dozvíte na: www.brandyske-noviny.cz .

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...