Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

První republika a cikáni

První republika je pro mnoho politiků vzorem hodným k následování. Zvláště ministr financí Kalousek se vzhlédl v opatřeních, které tehdy prosadil ministr financi Rašín. I První republika však měla problémy s cikány, a to nemalé. Podívejme se v krátkosti na to, jak je řešila.

V roce 1935 vydal major četnictva Rudolf Košťák Učebnici pátrací taktiky a 1. prosince roku 1934 ji schválilo ministerstvo vnitra, takže hned v lednu vyšla. Kromě pátracích taktik při boji proti zlodějům, násilníkům, pachatelům těžkých hrdelních zločinů se Rudolf Kašťák velmi obsáhle věnoval „velmi nebezpečnému jevu osob práce se štítících a krádeže páchajících“ – cikánům.

V roce 1927, přesně dne 14. července, byl schválen zákon číslo 117 Sbírky zákonů a nařízení o osobách cikánského původu. Tento zákon se netýkal jenom samotných cikánů, ale i osob české národnosti. Napsal: „Pojem „žije po cikánsku“ se týká i osob, které nemají trvalé bydliště, nechtějí pracovat a obživu si shánějí krádežemi, loupežemi, žebrotou a jinými trestnými činy…“ Za takové byli pokládání i potulní kejklíři, papučáři, podvodní brusiči a všichni, kteří se potulovali krajem.

O cikánech v učebnici napsal“ „Cikáni žijí v tlupách, ta prochází krajinou, vyhýbá se městům a zarazí poblíž vesnic. Své kraje znají velmi podrobně. Zpravidla táhnou vždy po jedné cestě. Rodina se drží pohromadě, v tlupě najdeme od pradědy po vnuka všechny členy rodiny. Náčelníkem bývá zpravidla nejstarší člen rodiny, a to i žena. Živí se krádežemi, podvody, žebrotou, polním i lesním pychem. Sezónní zaměstnání, například česání chmele, bývá většinou jenom rouškou toho, aby si zmapovali terén ke svým nočním výpravám – lupům. Kradou vše na co přijdou a kradou všichni, muži, ženy, ale i malé děti. Dospělí muži provádějí nejčastěji vloupání…“

O něco dále se uvádí: „ Cikán je v podstatě zbabělec. K odporu vůči orgánu nebo četnější skupince lidí se neodvažuje. K násilí se cikán uchyluje jenom, když je tlupa v několikanásobné převaze. To je pak cikán nemilosrdný. Jsou známy případy, že při rvačce cikánských tlup se cikán nerozpakoval zabít i malé dítě z nepřátelské tlupy…“

Přeskočme opět několik odstavců, kde se četnictvo nabádá, jak proti cikánským tlupám postupovat.  „Význačným rysem cikána je lhaní. Neví kdy se narodil, s kým žije v tlupě, neví kdo je jeho matka či otec, neví zkrátka nic, vše, co však řekne je lež. Krvesmilstvo je mezi cikány častým jevem, je však jen velmi těžko dokazatelným, protože cikán se nikdy k ničemu nepřizná, a i když babička tvrdila, že její vnuk je jejím manželem a dcera totéž tvrdila o svém otci, se kterým měla již šest dětí, později vše popřeli s tím, že nic takového neříkali“

V závěru velmi obsáhlé a podrobně sepsané učebnice pátrací taktiky jsou uvedeny body, jak musí četnictvo postupovat proti cikánským tlupám. „1.) Cikánům budiž zamezeno, aby se zdržovali tam, kde mohou páchati škody a jiné trestné činy. 2.) Každý cikán starší 14 let musí předložiti cikánskou legitimaci. Osobní popis tam uvedený porovnáme s legitimovavším se cikánem. Při pochybnosti o identitě cikána budiž otištěn pravý ukazováček a papilární linie porovnány. Proto musí každý orgán ovládati daktyloskopii natolik, aby sám mohl vykonati předběžné porovnání…3.) Od vůdce tlupy budiž požadován kočovní list ( soupis všech osob v tlupě) a všichni, kdož nejsou zapsáni v listu a s tlupou přebývají, nechť jsou zatčeni a odevzdáni soudu, který je šupem pošle odkud neoprávněně přišli. Většinou se do země dostávají cikáni ze Slovenska, Maďarska a Rumunska, kde se jim hůře daří. Všechna nezapsaná zvířata budiž odevzdána starostovi obce, kde byla tlupa dopaden, jelikož byla pravděpodobně právě tam ukradena… 4.) Buďtež kontrolovány dobytčí pasy. 5.) Cikánský tábor budiž důkladně prohledán a zabaveny všechny zbraně a všechny další podezřelé předměty. 6.) Dobytek a zvířectvo budiž prohlédnuto, zda není ukradeno nebo netrpí-li nakažlivou nemocí. 7.) Zvláště důležité je u všech cikánských tlup vypozorovati tajných ukrytých znamení, kterými dávají nepřítomným členům znamení, kterým směrem se vydávají, nebo který dům, statek či usedlost vykrást mají…“

A závěrem major Košťák uvádí: „Cikáni mluví sice vlastní řečí, ale jednotné řeči nemají. Přizpůsobují se národnosti a dialektu krajiny, v níž žijí a jejich řeč je promísena. Často se stává, že si jedna tlupa cikánů, hovoří-li svou řečí, nerozumí s jinou tlupou a dorozumět se musejí řečí krajiny, kde žijí a kterou pochytili. Proto by vydání slovníčku cikánské řeči mělo význam jen pro určitou krajinou či zemi, ale nikoliv pro celý stát.“

K materiálu, který mám k dispozici, je přiložen i Cikánský evidenční list a vzor zatykače.

V materiálu se uvádí, že při postupu podle této učebnice pátrací taktiky, se po třech letech od její platnosti, podařilo významně snížit počet i závažnost trestných činů, páchaných cikány.

Pokud se ministři naší, většinou národa nechtěné vlády, inspirují První republikou, především v ekonomických otázkách, mohli by si vzít i malý příklad, jak postupovat proti stále se zvyšující míře agresivity současných Romů a jejich řádění zarazit pouhým dodržováním příslušných zákonů platících dnes i v této společnosti.  

Autor: Vladimír Kapal | čtvrtek 20.10.2011 19:23 | karma článku: 38,84 | přečteno: 3666x
  • Další články autora

Vladimír Kapal

Nyní vím, proč musela být zničena Jugoslávie

V době, kdy byla, Spojenými státy, EU a především NATO, ničena Jugoslávie, jako celistvá republika, v době, kdy byla tato země bombardována tak zvaným humanitárním bombardováním, jak uvedl naprosto arogantně a nesmyslně tehdejší

23.10.2015 v 16:55 | Karma: 46,06 | Přečteno: 21277x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

Moc mne pobavila jedna sluníčková husička

Mainstreamovým médiím, především České televizi, již lidé přestali věřit. Lže, jako když tiskne. A když zrovna nelže, tak manipuluje, například s nelegálními imigranty.

25.9.2015 v 18:33 | Karma: 41,15 | Přečteno: 5558x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

Jsme stále více zotročováni

Po druhé světové válce se staly USA světovým hegemonem, a to i přes snahu tehdejšího SSSR a jeho socialistického bloku.

25.8.2015 v 17:48 | Karma: 30,12 | Přečteno: 1571x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

TTIP, cesta do pekla

Již delší dobu se v evropském parlamentu projednává smlouva o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství – TTIP.

12.7.2015 v 14:57 | Karma: 35,11 | Přečteno: 1721x | Diskuse| Politika

Vladimír Kapal

Jan Hus

V současné době je vládní garniturou rozšiřován názor, že Jan Hus, či spíše jeho myšlenky, nabádaly lid k vraždění, banditismu a ničení.

8.7.2015 v 17:58 | Karma: 24,98 | Přečteno: 1607x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Těžkooděnec udeřil obuškem muže na Majálesu, policie incident prověřuje

29. dubna 2024  18:43

Policie prověřuje jednání těžkooděnce, který udeřil obuškem muže na sobotním festivalu Majáles v...

Rakety ATACMS spásu samy nepřinesou, Rusy na Ukrajině si ale najdou všude

29. dubna 2024  18:29

Jedna z položek nové mnohamiliardové vojenské pomoci Ukrajině, kterou po měsících průtahů schválil...

Do osmi let zanikne 300 tisíc pracovních míst, horuje Jurečka za rekvalifikace

29. dubna 2024  18:13

V příštích sedmi až osmi letech zanikne v Česku 300 tisíc pracovních pozic a milion pozic kvůli...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  18:10

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 171
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4707x
Reginální publicista a noviinář, který se celý život snaží o pravdivé informace. někdy se ovšem i nyní v novinách objevit nesmmějí, a proto bych je chtěl zveřejňovat právě zde.
Více se dozvíte na: www.brandyske-noviny.cz .

Seznam rubrik

Oblíbené stránky