Vladimír Kapal

Protestovali proti prezidentovi a nevěděli proč

1. 05. 2015 17:46:10
Ve čtvrtek 30. dubna navštívil prezident Miloš Zeman, v rámci svých návštěv Středočeského kraje, i Brandýs nad Labem – Starou Boleslav. Město, jak vtipně zmínil na tribuně na náměstí, s druhým nejdelším názvem v republice po Nové vsi u Nového Města nad Metují. Samotné přípravy na příjezd prezidenta byly podobné policejním manévrům. Parkoviště na náměstí bylo totálně vyklizeno, stejně jako parkoviště před Městským úřadem, kam nesměli ani řidiči s povolením parkování.

Celou plochu náměstí procházel policista se psem, pravděpodobně vycvičeným na vyhledávání výbušnin a také se poté říkalo, že pes našel dělobuch. A nebyl sám, městští strážníci, kteří se na bezpečnostních opatřeních podíleli, našli v odpadkových koších plný kbelík dlažebních kostek a kamenů ve stejné velikosti. Kdo je tam dal a na co tam byly umístěny, se můžeme jenom dohadovat. I z těchto dvou prokazatelných faktů, kbelík plný kamení jsem viděl na vlastní oči, bylo zřejmé, že bezpečnostní opatření byla na místě a byla nutná.

O průběhu vystoupení prezidenta Zemana z tribuny bylo napsáno několik článků, a tak nemá smyslu opakovat řečené. Mne však zaujala jiná fakta. Tím prvním bylo sdělení ČT ve zprávách, že na brandýském náměstí bylo kolem šesti stovek lidí. Náš odhad byl vyšší, myslím tím nás, některých zastupitelů města, kteří byli přítomni včetně poslance Stanislava Humla. Shodli jsme se na tom, že na náměstí byla asi tisícovka občanů města, ale i těch, kteří se na prezidenta přijeli podívat z okolí.

Kromě lidí, kteří přišli s prezidentem diskutovat, na což jim dal prezident Zeman dostatek prostoru, byla na náměstí asi dvacítka lidí s červenými kartami a měli sebou i dva transparenty. Na jednom, byl to jakýsi karton, na němž bylo neumělým a nevypsaným písmem načmáráno Stop hulvátům a byl tam ještě jeden transparent, který jsem nedokázal přečíst, neboť jej nedospělci drželi tak nízko, že jsem na něj neviděl. O tomto transparentu prohlásil prezident Zeman, že jej tvořil pravděpodobně žák ZUŠ.

Většinu těch, kdož mávali červenými kartami, tvořili studenti brandýského gymnázia včetně jejich kantorky, ale bylo tam i několik starších lidí. Prezident je požádal, aby přistoupili k mikrofonu a řekli mu do očí, co proti němu mají. Samozřejmě se neozval naprosto nikdo. Největším paradoxem však bylo, že oni protestující pískali na vše, co prezident řekl, tedy i na slova o tom, že je přesvědčen, že snad jednou u nás přestane překrucování faktů a začne se říkat pravda. I na tato slova se z řad protestujících ozýval nesmyslný pískot.

Byl jsem si protestující prohlédnout zblízka, nemíním zastírat, že jsem příznivcem prezidenta Zemana a protestuji proti snahám, především amerického velvyslanectví o jeho dehonestaci a odstranění za pomocí všeho možného včetně oněch červených karet. A kdože to proti Zemanovi protestoval? Byly to nedospělé děti, které ještě ani nemají volební právo. Poslouchal jsem debatu dvou dívenek s jedním chlapcem, kteří se dostavili s pomalovanými obličeji. Jejich malůvky mi strašně připomínaly podobné klikyháky na papírové čepici Mistra Jana Husa na kostnické hranici. Ty děti se bavily o tom, co budou dělat večer na čarodějnicích, o prezidentu, o politice, o důvodech protestu proti hlavě státu, mezi nimi nepadlo ani jediné slovo. Dívenky stály, pusa jim jela jak šlejfířům, ale jakmile se ozval pískot, všeho nechaly a vložily do úst píšťalky a pískaly. Jsem přesvědčen o tom, že vůbec slova prezidenta neposlouchaly, pískaly tak, jak měly nařízeno.

„Po vystoupení pana prezidenta jsem šel k vozu, zaparkovaném směrem k brandýskému gymnáziu. Většina těch protestujících mladých lidí šla pod vedením profesorky z gymnázia. Znám ji, učila i mou dceru, takže se zcela určitě jednalo o studenty gymnázia. Cestou je zastavovali starší lidé a ptali se jich, z jakých důvodů protestovali proti prezidentovi. Ptalo se těch studentů několik lidí. Odpovědi se však nikdo nedočkal. Ani jednomu z dotazujících se po příčinách protestu, studenti nedokázali říci jediný argument. Prostě přezíravě mlčeli. Je mi, stejně, jako všem, kteří se studentů ptali, jasné, že studenti dostali volno z vyučování a za doprovodu profesorky šli protestovat, aniž by vlastně věděli proč, sdělil svědek Jan Blažek, který šel stejnou cestou, jako studenti.

A jsme u toho, proč vlastně tolik studentů proti Zemanovi protestuje. Je to tak, jak jsem již jednou napsal, citujíce dalšího ze čtenářů, který mi popsal, jak musela proti Zemanovi jet protestovat jeho sestra, studentka do Prahy. Tento příklad očitého svědka, kterého léta znám a vím, že je to čestný člověk, svědčí o tom, že minimálně v tomto případu byli nezletilí studenti k protestu proti prezidentovi zmanipulováni. A to i přesto, že současný právní řád zakazuje jakoukoliv politickou aktivitu na školách všech úrovní, školy od základní až po vysoké, by měly být naprosto apolitické. Na tomto příkladu vidíme, že to tak není a kam je naše mládež směrována.


Poznámka: Poslechněte si Vladimíra Kapala (dnes 1. 5. 2015) ve vysílání studia Kladno 17-19 hod. na rádiu Svobodný vysílač CS Záznam vysílání si můžete stáhnout zde
Autor: Vladimír Kapal | karma: 47.37 | přečteno: 14689 ×
Poslední články autora